Tips voor onderweg

Italië algemeen
In 1972 heeft de UNESCO het Werelderfgoedverdrag opgesteld. UNESCO staat voor de VN-organisatie voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur. Nederland ondertekende het Werelderfgoedverdrag in 1992. Daarmee horen we tot de 191 landen die dit verdrag hebben ondertekend. Het Werelderfgoedcomité van de UNESCO stelt de Werelderfgoedlijst samen.

Werelderfgoederen zijn cultuur- en/of natuurmonumenten die in de gehele wereld worden gezien als heel bijzonder, uniek en onvervangbaar, en zo belangrijk voor de wereldgemeenschap geacht dat men deze objecten, plaatsen of gebieden voor altijd voor de toekomstige generaties wil behouden.

Enkele voorbeelden in Italië van beroemde werelderfgoederen zijn: de kust van Amalfi, het historisch centrum van o.a. Florence, Napels en Siena, de opgravingen van Pompeï, de stad Assisi, de Val d’Orcia, het gebied van Cinque Terre, en het wijngaardengebied in de regio Piemonte. Dit zijn maar enkele voorbeelden; de complete lijst vindt u hier

Dus mocht u tijdens uw verblijf in Italië in buurt zijn van zo’n werelderfgoed, trek er dan een halve dag voor uit om deze te bezoeken; al deze schitterende plekken zijn bijzondere interessant, absoluut de moeite van een bezoek waard en onvergetelijk!

Liguria
Als u tijdens het lunchuur of 's avonds in de omgeving bent van Andora, een kleine plaats gelegen aan zee in de provincie Savona (Ligurië), stopt u dan op de Via Aurelia nr 188. Hier vindt u een "Spaghetteria", genaamd "Botafogo", met een grote keus aan pasta's en pizza's. Gemiddelde prijs € 8,00 voor een uitstekend pastagerecht (lekker grote portie). Aanrader!

Umbria
Goed restaurant in Passignano sul Trasimeno:
Il Grottino, Via della Vittoria, 10. Er is zelfs een zaaltje waar (nog) mag worden gerookt!
Tel. 075 828150, op woensdag gesloten.
Er worden uitstekende visgerechten geserveerd.

Le Marche
In Porto Recanati vindt u direct aan het strand het "Chalet Mille Lire", Via Lepanto, 40, tel. 071 9799085. Uitstekende visgerechten en een heerlijke plek voor een urenlange lunch, met aan uw voeten de blauwgroene zee......

Campania
Als u Napels bezoekt sla dan het volgende museum niet over:
MUSEO CAPELLA SANSEVERO
Via F. de Sanctis 19/21
Toegangsprijs om en nabij de € 10,00.
Het pronkstuk is een beeld van de gestorven Jezus bedekt met een sluier van marmer, waardoor het gezicht van Jezus zichtbaar is. Maar er is nog veel meer schitterende beeldhouwkunst. Om nooit meer te vergeten, zo mooi en ontroerend!
Meer informatie vindt u hier

Toscane
Bent u in de omgeving van Barberino Val d’ Elsa, gaat u dan lunchen bij Ristorante La Sosta di Pio VII, Località Sosta del Papa 6 (muts van de paus…), tel. 0039-055-8075923. O.a. heerlijke carpaccio, pasta met saffraan, en bistecca alla fiorentina. Aardige bediening, fantastisch eten en een geweldige sfeer. Soms duurt het even voordat het eten geserveerd wordt want men heeft er geen problemen om bijv. 10 minuten lang uit te leggen uit welke regio het vlees komt, enz. enz. Ook gezellig buitenterras. Aanrader!

Vlakbij in Colle Val d’ Elsa, localita La Speranza, vindt u Ristorante La Speranza. Een absolute aanrader voor de lunch (al probeert u alleen maar de vleeswaren, kaas, brood en wijn) maar ook voor het diner. Het restaurant gaat voor het diner open om 19.30 uur en dan is het al druk, dus reserveren is aan te raden. Voor de liefhebber: heerlijke vleesgerechten van de grill. Tel. 0577-929696. Als wij in de buurt zijn dan hebben we opeens trek. Wij lunchen dan altijd met een broodje warm vlees; heerlijk, heerlijk, heerlijk!. Het zit voorgoed op je heupen, maar ach..., voor een keertje........

Dansen in Milaan:
In de stad Milaan, in de “Sala Venezia”, kunt u gaan eten; na het diner worden de formica tafels aan de kant geschoven, de band start de muziek en het stijldansen kan beginnen. Een “terug naar vroeger tijden” salon met een geweldige en onovertroffen sfeer! Geopend elke dag vanaf 19.30 – 01.30 uur. Vaste menuprijs € 20,00. Een biertje kost € 2,00. Adres: Via Alvise Cadamosto 2, tel. 02 2043765.

Comomeer

Absolute Top-tip:
Bij de Yacht Club Eriolario in de omgeving van Lezzano kunt u een mooie, oude Riva speedboot huren (met champagne, een volle picknickmand of wat u maar wilt) en een prachtige tocht maken over het Comomeer. Kan ook met kapitein.
Adres: Fraz. Calvasino, 25, Lezzeno, 22025, tel. . Meer informatie: www.matteri.com

Emilia Romagna
Komt u in de omgeving van Salsmaggiore Terme gaat u dan heerlijk dineren of lunchen bij: Trattoria L''Oca Bianca, Via Scipione Passeri 210, 43039, Salsomaggiore Terme, tel. +39 0524 573273, en doe u tegoed aan de bistecca Fiorentina en de sublieme pasta!

Napels
Bent u in Napels vaart u dan naar het eiland Procida (na Capri natuurlijk....), het eiland dat het decor was van de prachtige Italiaanse film "Il Postino". Gaat u dan lunchen bij La Locanda del Postino en geniet hier van uitstekende visgerechten. De foto's van de film hangen er nog....... De film is trouwens een echte aanrader!

Nog een tip op hetzelfde eiland: Restaurant Caracale, aan de haven. Heerlijke pasta met zeevruchten!

Uw favorieten

Volg ons op Facebook

Disclaimer