Een Proseccootje in Pietrasanta…….

Pietrasanta is een heel apart stadje niet ver van de geweldige stad Lucca en van de kust van Toscane en gelegen op een steenworp afstand, marmer in dit geval, van het wereldberoemde Carrara, al sinds de oudheid de marmergroeve met de beste kwaliteit ter wereld.

Plein in Pietrasanta

Het “heilig gesteente”, zoals de naam van dit stadje betekent, is het artistiek en historisch centrum van deze streek. Alles hier staat in het teken van marmer, ademt marmer en leeft van marmer. Het lijkt wel een soort kastensysteem: het ene bedrijf houdt zich al generaties lang bezig met het kloven van marmer, een ander bedrijf verzorgt al jarenlang het transport, en dan zijn er nog de schavers, polijsters en dan in vroeger tijden de waterdragers, die het water aandroegen om de zaagbladen te koelen.

Bovenaan in de hiërarchie staan de marmerkunstenaars, de beeldhouwers, die uit een enorm brok materiaal de meest schitterende creaties componeren. Zij zijn de werkelijke “goden” van deze kunst. Een trapje daaronder staan de “artigiani”, die het voorbeeld van de kunstenaar uitvoeren. De maestro zelf komt regelmatig aanwijzingen geven hoe het werk moet worden uitgevoerd en tijdens deze periode komt hij keuren en commentaar leveren om de finishing touch eraan te geven. Hier geldt nog duidelijk het onderscheid tussen handwerkman en kunstenaar.

Ach ja, Pietrasanta…Altijd als ik in Lucca en omgeving ben ga ik er naartoe om wat van de sfeer te snuiven (en een Proseccootje” te drinken….). Als u in deze omgeving verblijft dan zult u er misschien ook wel een aantal keren wat tijd doorbrengen; het is niet voor niets op dit moment “the place to be” en de sfeer is er bijzonder.

Wilt u van het “echte Italiaanse kunstnijverheidsleven” deel uitmaken? Gaat u dan naar de bijzonder sfeervolle Piazza Duomo, het plein in het “centro storico” van Pietrasanta, naar bijv. Bar Michelangelo, het historisch en "alcoholisch" middelpunt van dit bruisende stadje. Hier laten zich, onder invloed van diezelfde alcohol, muren slechten die in de gewone maatschappelijke structuur nooit te slechten zullen zijn. Kortom, het is goed toeven in “Michelangelo”; een naamgeving die werkelijk recht doet aan misschien wel één van de grootste genieën ooit. Maar ook degenen die dit “straattoneel” alleen willen gadeslaan en van de totaal eigen sfeer willen genieten komen hier volledig aan hun trekken als zij, op hetzelfde terras gezeten, luisteren hoe de kunstenaars, wit van het marmerstof, drinkend en discussiërend over kunst en de "grote" maatschappelijk vraagstukken, van het leven genieten. Het is trouwens heel goed mogelijk dat u gevraagd wordt een eigen bijdrage aan al dit gefilosofeer – in een alcoholisch jasje, dat wel – te geven.

U kunt hier zelfs een cursus marmerbewerking volgen, en natuurlijk ook de

Feest in Lucca

studio’s, ateliers, galerieën en bijzondere winkeltjes bezoeken, die uw “hebberigheid” beslist op de proef zullen stellen. En goede restaurants in overvloed: de zgn. culinaire hoogstandjes gaan hier hand in hand met de verfijnde smaak van de locale echte of “vermeende” kunstenaars.
En dan die geweldige stad Lucca, gelegen op 9 km afstand. U kunt hier zoveel zien en ondernemen: u zou het ommuurde centrum (met leuke winkels en terrassen) eigenlijk meerdere malen moeten bezoeken. Bij Lucca kunt u ook de "Ville Lucchesi" gaan bekijken (u bent er vlakbij), een verzameling prachtige antieke huizen met schitterende tuinen, nog steeds bewoond door de oude adellijke families. Huur gewoon een fiets en neem de route over de stadsmuren om zo een eerste indruk van de stad te krijgen; ga een glas wijn drinken op het mooiste plein van Italië, de Piazza L’Anfiteatro; stop voor een heerlijk ijsje bij La Veneta of Santini; bezoek de Guinigi toren voor een adembenemend uitzicht over de stad en het omringende landschap; ga heerlijk lunchen bij Da Leo op de Piazza della Misericordia; en zo kunnen we nog wel even doorgaan……

Villa Camilla

Op korte afstand van Pietrasanta vindt u een prachtig complex ter grootte van 14 ha, in de nabijheid van de stad Lucca maar toch heel rustig gelegen en met fantastisch uitzicht op de vallei van Lucca en de bergen in de verte. Er staan hier drie villa’s, waarvan er één wordt bewoond door de eigenaresse; de overige twee huizen zijn voor verhuur beschikbaar en hebben elk een eigen zwembad en heel veel ruimte buiten De drie huizen liggen niet ver van elkaar, maar bieden

Villa Federica

zeker voldoende privacy. De beide huizen, Villa Camilla en Villa Federica, zijn heel comfortabel en van alle gemakken voorzien. De inrichting is gezellig en sfeervol in een landelijk-elegante stijl. Badlakens voor gebruik bij zwembad zijn beschikbaar. Bij aankomst vindt u wat frisdrank in de koelkast en er is koffie, thee, olijfolie, azijn, zout, peper en een mand met fruit en groente van het seizoen. In de keuken zijn er nieuwe sponsjes, keukenlinnen en afwasmiddel, in de wasruimte wasmiddel en wasverzachter en in de badkamers zeep en kleine accessoires, bijv. douchekapjes. WiFi-Internet-aansluiting (inclusief). Het strand is dichtbij en dat geldt ook voor een aantal interessante steden in de omgeving.

AANBIEDING: BIJ BOEKING IN DE MAAND MAART VOOR DE ZOMERPERIODE IS EEN KORTING VAN 5% OP DE WEKELIJKSE HUURPRIJS VAN TOEPASSING.

Meer informatie over de beide villa’s vindt u hier en hier. Absolute aanraders voor een heerlijke vakantie!

Uw favorieten

Volg ons op Facebook

Disclaimer